Maslačak

MaslačakU proleće, maslačak poput zlaćanog tepiha prekrije mnoge livade, a u jesen se pretvara u nežnu izmaglicu od semenki s pahuljastim padobrančićima koje vetar raznosi prema brežuljcima što se plave u daljini. Sigurno je da su svi nekada u svom životu duvali u precvetali cvet maslačka i to na sve četiri strane sveta.

Maslačak je bliski rodjak vodopije, sa snažnim korenom, koji prodire vrlo duboko u zemlju u potrazi za hranjivim materijama. Poreklom je iz Evrope i severne Azije, mada je već odavno osvojio gotovo ceo svet. Medjutim, kako maslačak nisu poznavali ni Rimljani ni Grci, pretpostavlja se da su ga u jugozapadnu Evropu boneli varvarski narodi. Tek u 16. veku mnogi su lekari ovoj lekovitoj biljci priznali diuretička svojstva, kojima i duguje svoju slavu.

Ako želite da se osećate izvanredno, jedite dosta i često salatu od cvetova maslačka. Ipak, ne zaboravite da je cela biljka vrlo aktivna, naročito njezin koren. Poput vodopijinog korena i koren maslačka se može pržiti, tako se dobija zamena za kafu.

Mladi pupoljci maslačka mogu vrlo uspešno zameniti kapar, ako se pripreme na isti način. Rascvetali cvetovi maslačka ponegde se upotrebljavaju za proizvodnju vina.Medjutim, maslačak naročito koristite kao vrlo delotvornu lekovitu biljku. Dobra je i činjenica da cveta skoro cele godine. Na skoro svakoj livadi imate pravu zlatnu biljnu apoteku.

Maslačak pozitivno deluje na sve naše organe i to na savršeno harmoničan način. Ponajpre povoljno utiče na sistem za varenje. Ova biljka s jedne strane podstiče mehanički rad želuca, dok s druge strane stimuliše lučenje jetre i gušterače. Maslačak može pomoći svima koji pate od žutice, slabog rada jetre (sa svim mogućim propratnim pojavama kao što su: gruba koža, lišajevi, ekcemi i dr.), lenjih creva, zatvora, grčeva u stomaku... Dijabetičarima takodje, može pomoći "dr. Maslačak".

Još uvek nisu nabrojane sve njegove vrline, pa da nastavimo: on je odličan tonik, purgativ, antiskorbutik, čistač krvi. Tu je i njegova prvobitno otkrivena lekovita moć, naravno pospešuje mokrenje tako da se svrstava u prirodne diuretike. U spoljašnjoj primeni maslačak je biljka koja izvanredno leči čireve i druge upalne kožne bolesti.

Na kraju ne možemo da završimo priču o maslačku a da ne spomenemo najnoviju činjenicu da se sve više govori i piše o tome kako se korenom maslačka može lečiti rak, i to na prvom mestu rak prostate.
Tags: maslačak, lekovita, biljka

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo