Kako napraviti kačkavalj

Kako napraviti kačkavaljAko ste ljubitelj sireva ili proizvodjač mleka, evo recept koji vam govori kako možete napraviti kačkavalj:

Sastojci:
- 6 litara mleka
- 2 kašike soli
- 3 kašike esencije ili 1 šoljica sirćeta

Priprema:
Skuvajte mleko sa dve kašike soli, tako što ćete pustiti da vri 10-tak minuta. a zatim sklonite sa vatre. Odmah u tako vrelo mleko dodajte esenciju, promešajte, pa vratite na vatru. Kuvajte još 5 minuta uz neprestano mešanje.

Pripremite odgovarajući sud u koji ćete sipati skuvano mleko i potpuno ga obložite gazom. Sipajte mleko preko gaze, pa sastavite krajeve da napravite "vrećicu" kroz koju će kačkavalj da se cedi. Kada se ocedio prebacite ga u novu gazu i zategnite ga dobro u njoj. Sada ga stavite na drvenu dasku i preko njega stavite nešto teško, da ga pritisne (recimo neku šerpu u koju ćete staviti neki teret). Ostavite ga tako da se ohladi.

Nakon toga kackavalj stavite u frižider na nekoliko dana da se prosuši i sazri, a svakog dana ga okrenite na drugu stranu da biste mu pomogli u tom procesu. I to je to, vaš kačkavalj je gotov. Od ove količine mleka dobije se oko pola kilograma kačkavalja.Napomena:
Za dobar kačkavalj potrebno vam je punomasno mleko. Ono iz prodavnice nije preporuka, već je najbolje da ga nabavite od seljaka, ako za to imate mogućnosti. Ako želite kačkavalj možete dodatno aromatizovati začinima po vašem ukusu. Oni se dodaju u mleko odmah nakon kuvanja. Jedna od ideja je da u njega dodate seckanu crvenu papriku. Ili recimo masline, samo pazite da ne budu mokre.
Tags: kačkavalj, kako napraviti kačkavalj, recept

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo