Istorija poljoprivrede

Istorija poljoprivrede

Istorija poljoprivrede počinje na drevnom Bliskom istoku i jugozapadnoj Aziji, pre oko 10.000 godina. Ona se počela razvijati nakon poslednjeg ledenog doba, kada su se ledene naslage polako povukle natrag ka polovima. Tada je severna zemljina hemisfera započela postepeno da se zagreva a sa tim se počelo razvijati posumljeno zemljiste, na mesto dotadasnjih tundra. Sve do tada čovek je jos uvek bio lovac i sakupljač plodova iz prirode.

Srećom, nakon tog izrazito hladnog perioda, klima se relativno brzo oporavila. Tada su ljudi počeli da žive u većim zajednicama i da, polako ali sigurno, razvijaju prvobitne drustvene organizacije. Prvi koraci u istoriji poljoprivrede bili su prikupljanje semena divljih žitarica i pripitomljavanje divljih ovaca. I tu negde pre 10.000 godina (8000 godina pre nove ere), u potunosti su pripitomljeni psenica, ječam, ovca, koza, svinja i govedo. Nakon toga, ova vestina se sirila u druge krajeve sveta, tokom sledećih 1000 godina.Od tada pa sve do danas čovečanstvo je ne samo čvrsto okrenuto prema poljoprivredi, već mu od nje i zavisi opstanak. Poljoprivredne tehnike se od prvog dana u svim regijama sveta konstantno usavrsavaju. To je već neprocenjivo bogatstvo znanja, tradicije i prirodne raznolikosti. Procvat poljoprivrede nastupa tokom 20. veka, i drastično se menja dotadasnji tok poljoprivrednog razvoja. Motorizacija, mehanizacija i mnoga druga naučna dostignuća omogućila su ogromno uvećanje prinosa u odnosu na uloženo. Koliko se dobilo a koliko izgubilo na kvalitetu poljoprivrednih proizvoda je zasebna tema, sa mnogo polemike i zavisi od slučaja do slučaja.

U nerazvijenim zemljama sveta poljoprivreda je ugrožena pod uticajem globalnog kapitalizma. Velike i razvijene zemlje sveta drže monopol nad poljoprivrednim proizvodima, dok su siromasni agragni proizvodjači u neravnopravnom položaju. Tu se za sada ne može mnogo promeniti jer razvijena nezavisna poljoprivredna ekonomija zahteva i velika ulaganja u celokupnu tehnologiju.

Sa druge strane, ekologija danas ima važnu ulogu kada su u pitanju razvoj i buducnost poljoprivrede, tako da su sve oči uprte u nju.
Tags: istorija poljoprivrede, poljoprivreda, razvoj, budućnost

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo