Saveti za uzgoj krastavaca

Uzgoj krastavacaUzgoj krastavaca spada u najpopularnije aktivnosti u povrtnjaku. Zna se da više od 50% povrtnjaka ima zasad krastavaca. Ovo povrće se u suštini jednostavno uzgaja, pa se i poljoprivrednici amateri često odlučuju na taj korak. A kako i ne bi, kada je krastavac pored paradajza najzastupljenije povrće na trpezi tokom letnjih dana.

Ukoliko još uvek nemate iskustva u uzgoju krastavaca, sledite ove jednostavne savete i nadajte se lepim plodovima za samo dva meseca.

Kao prvo, potrebno je da se odlučite koju vrstu krastavaca želite da uzgojite. Tu treba da znate da postoje krastavci sa kraćom stabljikom i krastavci koji imaju duže stabljike i koji rastu kao puzavica. Ako ste početnik u ovom poslu, naš je savet da odaberete krastavac sa dužom stabljikom, jer će se popeti visoko i proizvoditi krastavce ujednačene veličine s manjim rizikom od napada insekata i zaraznih bolesti. Sa druge strane, postoje krastavci sa malim plodovima koji se kisele za zimnicu (kornišoni) i krupni krastavci koji se upotrebljavaju celog leta u svežem obliku (salatari). Tu sami napravite izbor, u zavisnosti od vaših potreba.

Uzgoj krastavaca je jednostavan posao, pod jednim uslovom: da imate baštu koja je maksimalno osunčana. Pa da počnemo:

1. U svojoj bašti odaberite sunčano i plodno mesto, kao i dobro drenirano tlo.

2. Seme krastavaca posejte tek nakon što je prošla svaka opasnost od mraza, kada ste potpuno sigurni da će zemljište biti toplo. Krastavci su izuzetno osetljivi na mraz, pa nemojte rizikovati, već sačekajte drugu polovinu aprila. Krastavci se mogu sejati i kasnije, do jula meseca, ali je tada obavezno navodnjavanje. Setva krastavaca s proleća je sigurnija, jer ne zahteva zalivanje, mada po potrebi može koristiti.3. Krastavci se seju u razmacima od 150×30cm sa 2 do 4 semena. Po jednom hektaru seje se od 65.000 do 70.000 jedinki, za šta je potrebno 2,2kg semena.

6. Ako želite da imate krastavce tokom celog leta, pa i početkom jeseni, napravite drugu setvu 4 do 6 nedelja kasnije.

7. Sada sledi nega krastavaca. To podrazumeva redovno okopavanje i zaštitu od štetočina i bolesti, a po potrebi i zalivanje.

8. Ćetiri nedelje nakon setve nanesite dve pune pregršti kvalitetnog komposta po jednoj biljci, u uskom pojasu duž svake biljke.

9. Kada biljke počnu da rastu postavite pored njih pritke ili ogradicu, da bi mogla da se puza. To nije neophodno, ali je preporučljivo. Iako se kod nas krastavci češće uzgajaju horizontalno (biljke koje leže na zemlji), vertikalni uzgoj krastavaca, uz dobru negu, ipak daje kvalitetnije plodove. Pri tom znajte da biljku morate privezivati, čak i nekoliko puta tokom vegetacije, jer se sama teško hvata za potporu.

10. Posmatrajte biljke redovno, da bi na vreme uočili eventualne štetočine.

11. Ako se odlučite na upotrebu insekticida i pesticida, na prvo mesto stavite one prirodne i manje otrovne. Kaolinska glina je, na primer, vrhunski prirodni preparat koji se u savremenim zemljama sveta upotrebljava za zaštitu biljaka, pa je možemo preporučiti. Ona je najefikasniji „prirodni insekticid” i može se primeniti i preventivno.

12. Kada dodje vreme za berbu, berite krastavce redovno, na svakih nekoliko dana. To je dobar način da uvek imate lepe plodove. Kvalitetan krastavac ne treba da bude prevelik, niti žute boje. Za uzgoj krastavaca treba obezbediti da tlo uvek bude ravnomerno vlažno, kako bi se sprečilo da plodovi postanu gorki. Pratite ove savete i uspeh vam je zagarantovan.

* * *

Ovde možete saznati koje su najpoznatije sorte krastavaca, a ako želite da imate rani krastavac naućite kako se proizvodi rasad krastavaca.
Tags: uzgoj krastavaca, krastavci, u bašti

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo