Pravilna ishrana svinja u tovu

Pravilna ishrana svinjaKako bi trebala da izgleda pravilna ishrana svinja u tovu?
Kao sto smo vec pisali, kukuruz kao pretezna hrana tovnih svinja nije prihvatljiva solucija, pored svih kvaliteta ove poljoprivredne kulture.

Da bi se jedna svinja odrzala u dobrom zdravlju i uz to ostvarila visoku i ekonomicnu proizvodnju, u njenom obroku svakog dana mora da se nadje preko 30 razlicitih hranljivih materija, kao sto su: 15 vitamina, 15 minerala, masti, belancevine...

Veoma je vazno da se sve ove materije nadju u obroku u kolicinama potrebnim svinjama. Ali da se istovremeno ni jedna od njih ne nadje ni u visku. Visak nekih satojaka moze biti isto toliko stetan, koliko i njihov nedostatak. Svakom poljoprivrednom proizvodjaču je veoma tesko da sam priprema ovako izbalansirane obroke za svoje svinje. Za to je potrebno dosta znanja i iskustva, mada tako nesto i nije nemoguce. Ipak, mnogo je lakse, jednostavnije i sigurnije kupiti odgovarajuću hranu.Izbalansirana hrana za svinje u tovu moze se naci u svim specijalizovanim prodavnicama (poljoprivrednim apotekama), i ma koliko nekim poljoprivrednicima delovala skupo i ne isplativo, istina je u stvari da je to najbolje i najekonomicnije resenje. Za pocetak upotrebljava se kompletna hrana za svinje pod najcescim nazivom "STARTER", a kasnije "GROVER".

Dakle, slobodno potražite i poslusajte savet prodavca u poljoprivrednoj apoteci, jer na tržiste često stižu nove vrste kvalitetnih hraniva. Na svakom pakovanju je obavezno naznačeno koliko konkretna hrana za svinje sadrzi proteina, vitamina i drugih važnih materija, tako da u to možete imati uvid.
Tags: pravilna ishrana svinja, u tovu, najekonomicnije resenje, hrana za svinje

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo