Gavez (Symphytum officinale)

Gavez kao lekovita biljka

GavezBiljka gavez (latinski naziv: Symphytum officinale) je vrlo dragocena u biljnoj medicini. Od nje se pripremaju kreme, tinkture, melemi... i na prvom mestu se upotrebljava za tretiranje raznih vrsta povreda. U mnogim slučajevima gavez je nezamenjivo sredstvo koje znatno ubrzava oporavak.

Njegovo ime gavez asocira na "sredstvo koje vezuje". Zna se da, pored i mnogih drugih lekovitih svojstava ove biljke, gavez poseduje osobinu da pospesuje zarasćivanje slomljenih kostiju. U lekovite svrhe upotrebljava se koren biljke.

Najznačajnija lekovita svojstva gaveza su: ubrzava zarastanje rana, ublazava bolove, skuplja sluzokožu. U narodu čak postoji verovanje da dva prsta mogu srasti jedan sa drugim ukoliko bi se povezali gavezom i tako ostali duže vremena. Tolika je moć regeneracije tkiva koja se u ovoj biljci nalazi.Pored toga od gaveza se proizvode i kreme za regeneraciju kože lica, koje imaju moć podmladjivanja, ublažavaju bore i sprečavaju pojavu bora.

Osim toga koren gaveza se upotrebljava i za lečenje proliva, crevnih zapaljenja, bronhitisa, obilnog vaginalnog sekreta, infekcije genitalnih organa, opekotina, napuklina bradavica dojki...

Tinktura od gaveza pravi se od 150 grama korena u jednoj litri vode. Sve treba dobro prokuvati, a potom ostaviti da se stvori koncentrat (posle 24 sata napraviti novu tinkturu).

Osnovna tinktura se uzima u količini od 5-20 kapi, 3-4 puta dnevno.

U homeopatskom lečenju gavez se preporučuje kod preloma kosti i pokosnice (fraktura), kao i kod povreda oka (bez podliva).

A sada da ukratko opisemo i kako se uzgaja gavez.

Uslovi za uzgoj gaveza

Gavez uzgojBiljka gavez voli dosta sunca ili delimičnu hladovinu.

Zbog svog velikog korena, gavez je veoma tolerantan za sušu. Medjutim redovno zalivanje će mu ipak mnogo pomoći da naraste snažan i formira veći koren.

Prija mu nadjubreno zemljiste, ali će lepo napredovati i u bogatom organskom zemljistu.

Kada je u pitanju kiselost zemljista najbolje mu odgovara neutralno kiselinski raspon od 6,0 do 7,0 pH.

Kako se seje ili sadi gavez?

Gavez se može uzgajati iz semena, ali nakon uspesnog pokretanja nekoliko biljaka, češća je upotreba korenovih reznica. Za to su podobne biljke korena dužine od 5 do 15 cm. Najbolje se razmožavaju u glinenom i peščanom zemljištu.

Gavez je visegodisnja biljka i jednom kada se podigne zasad, svake godine će napredovati i imati sve veći korenov sistem. Tako se može upotrebljavati nekoliko decenija i vrlo je teško kasnije rešiti se njegovog već formiranog korena.

Kod uzgoja gaveza nije potrebna upotreba insekticida, jer nije poznato da ima insekata koji mu mogu naskoditi.
Tags: gavez, kako se uzgaja, uzgoj gaveza

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo