Lekovita svojstva nevena

NevenPoznate su dve vrste nevena, jedna kultivisana s dvostrukim cvetovima i druga divlja koja uspeva u istoj klimatskoj zoni kao i vinova loza. Obe vrste imaju vrlo sličan izgled i potpuno ista lekovita svojstva.

Kultivisana vrsta nevena je mnogo bogatija laticama (u narodu se obično kaže da su to duple latice). Neven su mnogi dugo vremena mešali sa maslačkom, zbog sličnog izgleda. Ali su ga ipak koristili još u srednjem veku protiv oboljenja jetre, crevnih bolesti, uboda insekata... Italijanski lekar Mattioli u 16. veku koristio je neven kao prirodni lek za konjunktivitis i druge upale oka.

Danas znamo da je neven biljka koja deluje stimulativno i umiruje grčeve (koristan je zato protiv astme, kašlja, lupanja srca, nesanice i teskobe). Dokazano je da deluje povoljno na rad jetre i lučenje žuči (zanimljivo je da su to utvrdile već i pristalice "medicine znakova" i to samo zbog žute boje njegovih cvetova).

Lekovita svojstva nevena su se isticala po tome da pročišćava krv, podstiče mokrenje, varenje i znojenje (važno kod infektivnih bolesti). Hvalili su i njegovo delovanje u spoljašnjoj upotrebi.Danas je i naučno potvrdjeno da neven leči rane, opekotine, ozebline, ekceme, čireve, prišteve, kurje oči, bradavice i akne. Neven je sada i nezamenljiva biljka u kozmetičkoj industriji, jer je odlična za negu kože. Poznato je i njegovo delovanje protiv upornih povraćanja i protiv očnih bolesti. Naročito se ističu i njegova "ženska" svojstva. Devojkama u pubertetu i ženama pre klimaksa neven će odlično doći kao prirodno sredstvo za regulisanje menstrualnog ciklusa. Ukoliko dodje do poremećaja ciklusa, neven će takodje pomoći da se sto brže regulise poremećena menstruacija. Isto tako utiče ne smanjenjenje prekomernog krvarenja i slično. Ispijanje čaja od nevena otprilike sedam dana pred početak menstruacije osigurava njen regularan i miran tok.

Cvetove i listove nevena brati ujutro, pre nego se otvore njegovi lepi narandžasti cvetovi. Upotrebljava se sveže ili osušeno u hladu na promaji. Neven se uzgaja u vrtu, lep je za oko i zalog je dobrog zdravlja. Ako seme posejete u proleće, imaćete njegove cvetove gotovo cele godine.
Tags: neven, lekovita svojstva

Pčelarstvo

Uzgoj šampinjona

Uzgoj puževa

Uzgoj pilića

Tov svinja

Govedarstvo

Mlekarstvo

Ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo